AHI Architectural Heritage Intervention

“Contribuir a la revalorització del patrimoni com a camí de futur per a l'arquitectura del segle XXI és la nostra raó de ser; posar èmfasi en una visió diversa, rica i necessàriament complementària de la pràctica de la intervenció és la nostra missió i fer-ho mitjançant un treball reflexiu i propositiu, el veritable repte”.

Aquest projecte, fundat i dirigit des de 2011 per Ramon Calonge, Oriol Cusidó, Marc Manzano i Jordi Portal, arquitectes membres de l'Agrupació d'Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA), al llarg de la seva trajectòria s'ha convertit en una plataforma que inclou quatre actuacions independents alhora que transversals.

El Premi Europeu, un certamen biennal que es converteix en catalitzador i aparador de la pluralitat d'enfocaments que planteja el camp de la intervenció a Europa.

La Biennal Internacional, el marc on contrastar i conèixer més de prop la intervenció de qualitat en el patrimoni arquitectònic de països no europeus.

L'Arxiu digital, una finestra viva i oberta que ofereix una panoràmica sobre la intervenció en la memòria del nostre entorn.

El Fòrum, lloc de trobada on participar d'un debat continu sobre les principals preocupacions i línies de pensament de la intervenció del patrimoni arquitectònic a Europa.

El Premi Europeu d'Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA premia la qualitat i la sensibilitat de l’actual panorama Patrimonial a Europa

El Premi Europeu d'Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA premia la qualitat i la sensibilitat de l’actual panorama Patrimonial a Europa

12 juny 2015

  • Una biblioteca, un habitatge i un monestir, entre els guanyadors de la 2ª edició del  Premi Europeu d'Intervenció en Patrimoni Arquitectònic AADIPA. Els 5 projectes guanyadors i els 14 projectes finalistes han estat seleccionats d'entre un total de gairebé 200 obres presentades procedents de 25 països diferents.
     
  • El Premi Europeu d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA és un certamen biennal organitzat pel COAC (Col·legi d'Arquitectes de Catalunya) i AADIPA (Agrupació d'Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic) amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya,  l'objectiu del qual resideix en distingir la bona pràctica patrimonial i contribuir a la seva divulgació.

Avui, a la seu del COAC de Barcelona, s'ha fet pública la decisió del jurat de la 2a edició del Premi Europeu d'Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA. Un acte celebrat en el marc de la II Biennal Internacional d'Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA, i en el qual s'han fet públics els noms dels 14 projectes finalistes i de les 5 obres premiades. L'honorable conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell; el degà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Sr. Lluís Comerón i Antoni Vilanova, President de l’Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic han fet entrega dels guardons.

El Jurat internacional del premi, els membres del qual han volgut subratllar la qualitat dels treballs presentats i alhora la gran diversitat, caracter i escales de treball en relacio al mantenir, rehabilitar i posar en valor el patrimoni arquitectonic europeu, han considerat atorgar el màxim guardó en cadascuna de les 4 categories del certamen a: 

A) En la categoria d'Intervenció en el patrimoni construït, el jurat ha decidit premiar ex aequo dues obres: Paredes Pedrosa Arquitectos (Espanya), pel projecte Biblioteca Pública de l'Estat de Ceuta, una intervenció capaç de posar en valor el patrimoni, establint una perfecta convivència amb un programa públic contemporani, i per construir un nou lloc on la dualitat interior-exterior es manté en el temps. I l'estudi SAMI-arquitectes. Inês Vieira da Silva. Miguel Vieira (Portugal), pel projecte E/C house, obra que estableix un intens diàleg entre moments diferents, que ReHabita una antiga ruïna amb materials que evolucionen sincrònicament en el temps i reactiva novament la condició de lloc en relació al paisatge.

B) En la categoria d'Espais exteriors, Isabel Aguirre Urcola i Celestino García Braña (España), pel projecte Intervenció a l'entorn del monestir de Caaveiro. Intervenció que amb una economia de recursos aconsegueix una màxima integració amb el lloc. Es tracta d'una renúncia a favor de l'expressivitat del lloc. En un món global, aquesta obra representa un manifest en defensa de la recuperació de la identitat, la memòria i la natura.

* No obstant això, el jurat ha volgut esmentar de manera especial, en aquesta categoria, l'obra del Pont al Bastió de Labrit a Pamplona, ​​obra de Pereda Pérez arquitectos i Ignacio Olite que amb una actitud semblant, completa el recorregut dels espais entorn de la muralla de la ciutat amb gran elegància i respecte.

C) En la categoria de Planejament, Ubistudio (Itàlia) pel Masterplan per a la ciutat de Monza. Una actuació en què el jurat ha valorat la seva fàcil comprensió tant en el procés d'anàlisi, com en les propostes per promoure nous usos i activitats mitjançant el reconeixement del seu propi paisatge, així com la seva capacitat de síntesi utilitzant una representació gràfica precisa i clarificadora.

D) En la categoria de Divulgació, Fernando Cobos (España) i Joâo Campos (Portugal), per l'obra Almeida / Ciudad Rodrigo - A fortificaçao dóna Raia Central, un treball mereixedor del Premi per la seva forma innovadora d'enfocar el coneixement dels sistemes territorials i patrimonials de les fortificacions de la 'ratlla' hispano-portuguesa central i per la rica documentació històrica i cartogràfica de l'anàlisi comparada entre les ciutats d'Almeida (Portugal) i Ciutat Rodrigo (Espanya).

Des del 24 d'abril, tancament del període d'inscripció de la segona edició del Premi, el jurat internacional format per prestigiosos experts en l'àmbit de la intervenció en el Patrimoni Arquitectònic, han portat a terme les tasques de valoració de les obres que en cada una de les 4 categories optaven al premi. En la categoria A –Intervenció en el patrimoni construït–, els arquitectes Antón Capitel, Toni Gironés i Malgorzata Rozbicka han avaluat 117 projectes. En la Categoria B –Espais exteriors– els experts Joaquín Pérez, Jose Luís Infanzón i Giuseppe Lonetti han analitzat 32 propostes. En la categoria C –Planejament– els professionals Antoni Vilanova, Sonia Puente Landázuri i Cristopher Graz han valorat 8 projectes i en la categoria D –Divulgació– Raquel Lacuesta i Miguel Ángel Troitiño han estudiat 27 obres. 

La 2a edició del Premi Europeu d'Intervenció en Patrimoni Arquitectònic AADIPA, dirigit per Ramon Calonge, Oriol Cusidó, Marc Manzano, i Jordi Portal; arquitectes membres de l'agrupació AADIPA, ha comptat amb una participació internacional quatre vegades més gran que en la primera convocatòria. Amb un total d'inscripcions que arriba als gairebé 200 projectes i amb el registre de 25 països diferents, el certamen ratifica la seva estabilitat i permanència i confirma el seu caràcter internacional.